Quantum materie versus de ziel?


"Bijna-doodervaringen vinden plaats wanneer kwantumessenties, die de Ziel vormen, het zenuwstelsel verlaten en geheel vrij het universum binnentreden." Overeenkomstig de opmerkelijke theorie van twee eminente wetenschappers. - Onthullende theorie stelt vast dat quantum materie de Ziel vorm geeft.

- Deze delen zijn onderdeel van de fundamentele structuur van het universum.
Volgens dit idee is bewustzijn een kwantum computerprogramma binnen het brein dat kan blijven voortbestaan in het universum, ook na de dood, wat de waarnemingen verklaart van mensen met een Bijna-Dood Ervaring.
Dr Stuart Hameroff, professor emeritus op het departement anesthesiologie en psychologie en directeur van het centrum voor bewustzijnsstudies aan de universiteit van Arizona heeft deze quasi religieuze theorie gepromoot.
Ze is gebaseerd op de kwantum theorie van bewustzijn welke hij en de Britse fysicus Sir Roger Penrose hebben ontwikkeld, en die inhoudt dat de essentie van onze ziel vervat zit in structuren, microtubuli (microbuisjes) genaamd, binnen de hersencellen.

Ze argumenteren dat ons bewustzijn het gevolg is van kwantum-zwaartekrachteffecten in deze microbuisjes; deze theorie noemen ze Orchestrated Objective Reduction (Orch-OR, Georganiseerde Objectieve Reductie). Hierbij bevestigt men dat de Ziel voor meer staat dan de interactie van neuronen in ons brein. In feite zijn ze vervaardigd uit hetzelfde 'weefsel' als het complete universum. Mogelijk bestaand sinds het begin van de tijd. Dit concept is in overeenstemming met het Hindoeïsme en het Boeddhisme, religies die eveneens leren dat ons bewustzijn een integraal onderdeel vormt van het universum. Dit standpunt vindt men ook in de Westerse filosofische gedachtegang terug.

Vanuit deze overtuiging neemt Dr Hameroff aan dat bij de BDE deze microbuisjes hun kwantumtoestand verliezen maar de informatie die ze bevatten wordt echter niet vernietigd. In plaats daarvan verlaat deze alleen het lichaam en keert weer in de kosmos terug. Indien de persoon door medische interventie gereanimeerd of op natuurlijke wijze bijkomt, komt de kwantum ziel na een verblijf in dit Licht terug in het lichaam.

Dr Hameroff verklaart op Science Channels documentaire "Through the Wormhole": "Laten we zeggen dat het hart ophoudt te kloppen, de bloedstroom stil valt en de microbuisjes hun kwantumtoestand verliezen. De kwantum informatie binnen deze micobuisjes wordt niet vernietigd, ze kan niet worden vernietigd; ze wordt gewoon verspreid en lost op in het universum als geheel. Indien de patiënt wordt gereanimeerd, terug tot leven gewekt, kan de kwantum informatie terug worden opgenomen in deze microbuisjes en zegt de betrokkene: "Ik had een bijna-dood ervaring." Hieraan voegt hij toe: "Indien ze niet worden gereanimeerd en sterven, is het mogelijk dat deze kwantum informatie behouden blijft buiten het lichaam, mogelijk voor altijd, als Ziel."

Dr Hameroff heeft de overtuiging dat nieuwe ontdekkingen over de rol die kwantum fysica speelt in biologische processen, zoals bij navigatie van vogels, vroeg of laat deze theorie zullen bevestigen.. Deze Orch-OR theorie staat onder zware kritiek door meer empirisch ingestelde denkers en blijft controversieel in de wetenschappelijke gemeenschap.

MIT fysicus Max Tegmark is slechts één van de vele wetenschappers die deze theorie in twijfel trekken in een 2000 pagina's tellend rapport dat in brede kringen door tegenstanders wordt geciteerd, aldus "the Huffington Post reports" Desondanks gelooft Dr Hameroff dat verder onderzoek binnen de kwantumfysica de Orch-OR naar waarde begint te schatten, zoals onlangs aangetoond werd dat kwantum effecten vele belangrijke biologische processen ondersteunen zoals reuk, vogelnavigatie en fotosynthese.

Artikel overgenomen uit http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2225190/Can-quantum-physics-explain-bizarre-experiences-patients-brought-brink-death.html